Kragujevčani se u 2006. godini iz sve snage bore da zadrže visoko mesto na domaćem tržištu. Između ostalog, priča se čak i o novom sedan modelu pored „Zastave 10“, uz čiju bi se pomoć kragujevačka fabrika uspešno suprotstavila stranoj konkurenciji. Marketinške napore podržavaju neprekidne prodajne akcije, ponuda vozila na lizing pod povoljnim uslovima i slično.

Zastava je do februara 2006. dobila 450 porudžbina za „srpski Punto“ – model Zastava 10, iako je zvanična prodaja počela tek u martu. Bilo je planirano da do kraja godine ovaj automobil krene na sva tržišta bivše Jugoslavije, osim Slovenije.

Zastava 10 sve uspešnija

Do 22. juna 1996. Zastava je isplatila kompletan dug „Fijatu“ i preuzela kontigent od 1.334 automobila iz Italije, od čega je 811 već prodato.

U junu je počela i prodaja rezervnih delova za „Zastavu 10“ i Fiat Punto, a do avgusta je „desetka“ osvojila 10% srpskog tržišta.

Od starta sredinom marta do 31. oktobra, tačno 2.383 „desetke“ su prodate, a od toga 481 primerak samo u oktobru.

„Radije bih vozila Yugo ...“

Na leto 2006. Kragujevac je posetila Severina Vučković, poznata hrvatska pevačica, koja je prilikom gostovanja na TV Kanal 9 izjavila da bi radije vozila Yugo (Koral In). Poprilično se iznenadila kada joj je iz „Zastave“ odmah ponuđen jedan. Ova priča je odmah stigla i do zvaničnog uvoznika „Mercedesa“ u Hrvatskoj, Severininog sponzora, te je usledila pretnja tužbom.

Florida In proglašena najboljim „Zastavinim“ automobilom

Florida In je 17. juna proglašena za najbolji Zastavin model, nakon što je osvojila 37% glasova putem ankete na Internet portalu Zastava-Info.

Izvoz znanja

Tim od desetak inženjera iz Kragujevca je 27. jula krenuo sa konsultacijama sa ciljem da se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima započne proizvodnja teretnih vozila. Ugovor je u prvoj fazi bio vredan više od 100.000 dolara.

Izvoz „Zastave“ 10

U „Zastavi“ se nadaju da će do 2010. postići proizvodnju od 70.000 jedinica, što je jedino moguće uz izvozne aranžmane, a u septembru se obavljaju prvi pregovori sa uvoznicima iz Hrvatske.

Početkom novembra potpisan je ugovor sa hrvatskom kompanijom HD-Auto, koja predviđa da će do kraja godine prodati oko 200 vozila – do kraja novembra je plasirano četrdesetak. Direktor Zastava Automobila je vrlo optimističan i prognozira da će u Hrvatsku otići između 2.000 i 3.000 „desetki“ tokom 2007. godine.

„Hrvatska će biti među našim najvećim tržištima“, smatra Bogdanović, dodajući da se u ovoj zemlji godišnje proda oko 85.000 novih vozila.

Direktor kompanije HD-Auto, Hrvoje Dujnić, potvrđuje da za „Zastavu 10“ ima mesta na hrvatskom tržištu, naročito ukoliko Kragujevčani potpišu ugovore o proizvodnji delova sa hrvatskim firmama. Tada je ova mogućnost već uveliko razmatrana – od dvadesetak mogućih kooperanata, većina je bila iz bivših jugoslovenskih republika.

Zastava potpisuje i ugovor sa kompanijom Samaks iz Banja Luke, koja postaje odgovorna za distribuciju u Bosni i Hercegovini, a prvi kupac je bilo Ministarstvo ekonomije Republike Srpske.

Do kraja novembra 2006. planiran je i izvoz u Bugarsku.

Politika

Prošla je i jesen – Zastava još uvek nije dobila od države 15 miliona evra namenjenih kupovini „Fijatove“ opreme za montažu „desetke“ ili bar garancije za uzimanje kredita.

Međutim, izbori se približavaju pa priča o „Zastavi“ dostiže usijanje. U Blicu se sredinom novembra pojavljuje tekst sa sledećim pitanjem: “Ko je slagao građane Kragujevca? Ko im je rekao da će sledeće godine 7.000 primeraka „Zastave 10“ biti proizvedeno ovde?“

Ovo pitanje je pokrenuto nakon što je ministar Predrag Bubalo na kragujevačkoj televiziji izjavio da Zastava mora sama da pronađe izvore finansiranja, na primer, prodajući nekretnine u svom vlasništvu.

Gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović, bio je neprijatno iznenađen, navodeći da je ministar do nedavno pružao podršku domaćoj auto industriji, te da dalja prodaja „Zastavine“ imovine može biti opasna. Upravo na ovaj način je „Fijatu“ vraćen dug od 11.5 miliona evra i prikupljeno 2.6 miliona evra za kupovinu prvog dela nove opreme.

U „Zastavi“ se ne predaju. Direktor Zoran Bogdanović tvrdi da nisu ni tražili novac već samo garancije države kako bi dobili bolje kreditne uslove od banaka, napominjući da su političari ranije olako govorili i o sumama koje su dostizale sto miliona evra.

„Naša fabrika će nastaviti da radi, ali znatno sporije nego što je planirano“, realan je Bogdanović.

Država kupuje domaće

U septembru je Ministarstvo trgovine, turizma i usluga kupilo 46 komada Skala 55, u ukupnoj vrednosti od 13.5 miliona dinara (oko 170.000 evra), nakon čega je ministar Bojan Dimitrijević pozvao druga ministarstva i državne agencije da koriste „Zastavina“ vozila, napominjući da se za 300.000 dinara ne može naći bolji nov automobil.

Srpska Vlada takođe u decembru odlučuje da kupi 167 „desetki“, kao i 140 „Zastavinih“ kamiona za 450 miliona dinara.

Vlada menja politiku

Tokom decembra, samo nekoliko nedelja nakon što je izgledalo da je Predrag Bubalo odustao od pružanja pomoći „Zastavi“ po pitanju pokretanja proizvodnje „desetke“, od ministra ipak stižu najave da će Vlada podržati ovaj cilj.

Zastava je u tom trenutku već prikupila 4 miliona evra prodajom svojih objekata, te su bile potrebne garancije za kredit od 8 do 11 miliona evra.

Dok Bubalo potvrđuje da će Vlada dati svoje garancije, takođe se nada da će Zastava uspeti da obezbedi još novca prodajom preostalih neiskorišćenih objekata u svom posedu.

Kragujevački Bozić

Konačno, 20. decembra, nakon završetka političke borbe oko pružanja pomoći „Zastavi“, kragujevački gigant objavljuje da od juna 2007. počinje proizvodnja modela Zastava 10. Novac i Vladine garancije potrebni za kupovinu neophodnih alata ipak su stigli na vreme.

Sama Zastava je prodajom svojih objekata i ogranaka obezbedila više od 5 miliona od oko 13.5 miliona potrebnih evra.

Započeti su pregovori sa kompanijom Komau, zaduženom za nabavku i transport opreme iz Italije – prve pošiljke trebalo je da stignu 10. januara 2007. godine.

Sklapanje proizvodne linije obavljalo se od januara do maja, a na njemu su sarađivali stručnjaci oba proizvođača.

Prodajni rezultati za 2006. godinu

„Zastava“ je u 2006. godini proizvela 10.252, a prodala 14.060 vozila, od čega 3.060 primeraka modela Zastava 10.

Oko 9.212 automobila je prodato za gotov novac, što je ponovo navelo Vladetu Kostića, direktora marketinga u „Zastavi“, da postavi pitanje povoljnijih uslova kreditiranja kupaca domaćih vozila.

Oko 1.700 automobila je izvezeno – u Egipat je otišlo hiljadu i po 128-ica, dok je 200 završilo u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Bugarskoj.

Zastava je planirala da u 2007. na domaćem tržištu proda 10.300 i na stranom 3.200 vozila, bez „Zastave 10“, koju će proizvoditi novoformirano preduzeće Zastava Auto.

Kako je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao Zoran Petrović, iz strateškog marketinga, u ovoj godini će najviše biti izvezeno u Egipat, a zatim u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu. Nastaviće se započeti plasman u Bugarsku, dok postoji i interesovanje iz Albanije. Neophodni atesti, koji se uskoro očekuju, omogućiće i izvoz drugih modela u Hrvatsku, kao i u druge zemlje u kojima važe evropski standardi.

Dodatak

Zastava je u novembru objavila završetak homologacionog procesa, nakon kojeg je počela sa proizvodnjom Viner (ATI) akumulatora za svoja vozila. Planirano je da se te zime proda oko 3.000 akumulatora od 45, 55 i 66 ampera, sa garancijom od dve godine. Inače, i Fiat koristi ATI akumulatore.

Kupci su od decembra 2006. dobili mogućnost da u „Zastavu 10“ ugrade uređaj za korišćenje tečnog naftnog gasa (TNG – propan butana) i da pri tome sačuvaju fabričku garanciju za svoje vozilo. Uređaj je italijanske marke Landirenzo.

Za sada ovlašćenje za ugradnju ovog uređaja imaju prodajno-servisne organizacije Auto-kuća Zastava Voždovac u Beogradu, Zastava promet u Kragujevcu, Auto-kuća Raketa u Užicu i Zastava promet u Somboru. Ugradnja TNG uređaja, sa toroidnom bocom zapremine 40 litara na mestu rezervnog točka, košta oko 950 evra (u dinarskoj protivvrednosti). Garancija na opremu je dve godine, a vlasnik zadržava i garanciju na vozilo, što je regulisano ugovorom „Zastave Auto“, kompanije Landirenzo i servisno-prodajnih preduzeća. Kupac preuzima atestiran automobil, uz odgovarajuću dokumentaciju.

Ugradnja TNG uređaja je veoma pogodna za vozače koji godišnje prelaze puno kilometara, jer je jedan litar TNG-a u proseku dvostruko jeftiniji od litra benzina.

U „Zastavu 10“ će početi da se ugrađuje i uređaj za pogon na metan (komprimovani prirodni gas ili KPG) čije je ugradnja duplo skuplja ali je kasnije vožnja duplo jeftinija od automobila na plin. Najveći problem je manjak mesta za punjenje rezervoara.

Već je predstavljena Florida In sa pogonom na KPG. Sa 1,3 litarskim karburatorskim motorom taj prototip „Floride In CNG“ prosečno troši oko šest kilograma gasa.

Program preobuke daje rezultate, pa će najmanje 28 radnika krajem godine otići u češku, kako bi radili za firmu čKD koja proizvodi čelične komponente za pruge, a ukupno ima 2.300 radnika. Kragujevčani bi trebalo da dobijaju između 2.5 i 4 evra po satu, obezbeđen smeštaj i jedan obrok dnevno. Mesečno bi mogli da zarade od 650 do 950 evra, ne računajući bonuse i prekovremeni rad, dok je čKD u obavezi da im jednom u šest meseci plati put do kuće i nazad.
(C) 2007-2008, Miroslav Pačić & Dragan Romčević. All rights reserved/ sva prava zadržana. Please call or e-mail for terms of use.
srpski english
Prijateljski servis
Lako održavanje
Istinski isplativo