Yugo Ciao
Restilizovani model Yugo ćao: na poklopcu prtljažnika je usmerivač vazduha (spojler) sa visoko postavljenim stop svetlom, dok su ukrasno-zaštitne lajsne ugrađene na bokove i oluk krova. Kupcima se nudi još šira paleta boja za ovaj model. Unutrašnjost deluje mnogo bogatije
Yugo CL
Yugo Cabrio
Nove verzije modela Yugo, CL i Ciao, razvijene su u Zastavi tako što je postojećem automobilu unapređen komfor i estetika.

U međuvremenu, Zastava je objavila da je angažovala francusku dizajnersku kuću Heuliez, koja je radila na redizajnu Korala i Floride – budućim Koral In i Florida In verzijama (i danas u prodaji).

Istovremeno se ispituje mogućnost ugradnje „Pežoovih“ i „Tojotinih“ motora u Floridu.

U prvih šest meseci 2000. godine, automobilsko tržište pet nezavisnih zemalja koje su nekada činile Jugoslaviju - Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora (SRJ), Makedonija i Slovenija, apsorbuje 88.566 vozila.

Po prvi put od 1990. godine i početka građanskog rata je za prvih šest meseci prodato više od 81.000 automobila.

Slovenačko tržište se pozicioniralo na prvo mesto sa prodajom od 37.144 jedinice, prati je Hrvatska sa 28.583, Srbija i Crna Gora (SRJ) je na trećem mestu sa 11.627, Makedonija je četvrta sa 8.025, dok je poslednja Bosna i Hercegovina sa samo 3.177 prodatih vozila.

U Srbiji i Crnoj Gori (SRJ) dominira Zastava (drži 59.4% tržišta), a iza nje su škoda (7.5%) i Opel (7%).

Izgledalo je da se kompletan region ubrzano oporavlja, a opštem pozitivnom utisku doprinosi Zastavin rast proizvodnje od 160.4% na 12.782 sa 4.908 vozila 1999. godine.

Zahvaljujući nezavisnom oslanjanju, Yugo nastavlja da bude jedan od najzastupljenijih modela u auto sportu u svim zemaljima bivše Jugoslavije.

Kako je pre nekoliko godina pisao bloger sa sajta http://yugo.blogger.ba, „nije ljudima zanimljivo vidjeti Lanciu Deltu kako brzo proleti kroz krivinu ... Više se začude kada vide „Jugića“ kako ih prati u stopu“.

Yugo Ciao

Jugo Elektra Koncept: prvi domaći automobil na električni pogon

2000 Yugo Elektra Concept
Zastavin prvi električni automobil imao je autonomiju između 60 i 80 kilometara sa jednim punjenjem. Mogao je da postigne maksimalnu brzinu od 90 km/h, a najekonomičniji je bio pri 60 km/h
2000 Yugo Elektra Concept
Na ovoj konstrukciji već dve godine zajedno rade kragujevačka „Zastava“, „Krušik“ iz Valjeva, beogradski Elektrotehnički fakultet i subotički „Sever“.

Kuriozitet je da je izum Nikole Tesle, asinhroni motor, koji ima razne primene, sada po prvi put u istoriji upotrebljen za pogon elektromobila. U tramvajima, dizalicama, viljuškarima i drugim sličnim vozilima koriste se električni motori ali drugog tipa. Asinhroni motor ima, kako mu ime samo govori, različite brzine i zbog toga je veoma „nezgodan“ za regulaciju. Asihnroni motor pokreće Yugo Elektru, ali kada kočite motor postaje generator i puni baterije! što više kočite više se vozite, šale se u „Severu“.

„U Yugo Elektru smo ubacili računar i za ove dve godine izvršili razna ispitivanja. Rezultati se obrađuju i veoma su važni ne samo za izradu ovakvih automobila već i za mnoge druge projekte“, kaže mr Radaković koji je ujedno i profesor na subotičkoj Višoj tehničkoj školi iz predmeta Elektromotorni pogoni.

Prosečan posmatrač ne može da primeti razliku između električnog i standardnog automobila jer pod klasičnom haubom „Juga“ se nalazi „Severov“ asinhroni motor. Pokreće ga Krušikov akumulator od 140 V i 60 Ah. Vozilo je podesno za gradsku vožnju, pošto jednim punjenjem akumulatora može da pređe od 60 do 80 kilometara.

„Naravno, treba uzeti u obzir da nije planirano da ovaj automobil ima grejanje, da se vozi noću i slično, jer se time iscrpljuju baterije. To je veoma ekonomičan automobil, naročito u gradskoj vožnji, tako da je idealno da da ga koriste, na primer, komunalne službe, ekipe elektrodistribucije, pošte i slično. Međutim, moram reći da je naša konačna želja da dimenzije akumulatora, zbog kojih je Yugo Elektra dvosed, prepolovimo, ali da udvostručimo ili čak utrostručimo njegov kapacitet. želimo i da vreme punjenja ne bude kao sad pet sati već pet minuta. Možda će tek tada naš tim biti zadovoljan“, kaže pomalo u šali mr Radaković.

Iako bi ovakav automobil bio nešto skuplji od klasičnog činjenica je da bi se isplatio vrlo brzo jer je za punjenje, koje traje pet sati, potrebno oko 5 kilovat-sati „obične“ struje koja u najjeftinijoj tarifi košta 5 dinara. Bukvalno se vozite 60 kilometara za 5 dinara!

Yugo Elektra može da razvije brzinu do 90 km/h, a najekonomičnija je oko 60 km/h. Pošto nema klasičan motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ovaj automobil se kreće skoro bešumno i nimalo ne zagađuje okolinu.


Zastava je 16. novembra 2000. godine dobila međunarodnu potvrdu da ispunjava JUS ISO 90001 standard o kvalitetu kada su u pitanju razvoj, proizvodnja, prodaja i servisiranje. Ova potvrda je veliki napredak za kompaniju čiji su pogoni bili ozbiljno oštećeni bombardovanjem samo osam meseci ranije.

Zastava je, uz pomoć 11.540 ljudi u proizvodnji automobila i njihovih komercijalnih varijanti i 950 u proizvodnji kamiona, planirala da izbaci na tržište 29.400 vozila u 2001. godini; od toga 28.000 automobila i 1.400 kamiona.
(C) 2007-2008, Miroslav Pačić & Dragan Romčević. All rights reserved/ sva prava zadržana. Please call or e-mail for terms of use.
srpski english
Prijateljski servis
Lako održavanje
Istinski isplativo