Zastava Yugo
Iznenada se raspala zemlja po kojoj je Yugo dobio ime, a izgledalo je da će i on doživeti sličnu sudbinu
Tokom 1990. pojavile su se informacije o projektu 104, Floridi u sedan tj. limuzinskoj verziji sa četvora vrata. Te godine na salonu automobila u Beogradu promovisana je i verzija Floride sa 1,1-litarski motorom od 60 KS, pre svega za izvoz u Grčku.

Yugo America je 1991. godine dobio veći rezervoar za gorivo, poboljšana sedišta i upravljački sistem. Prednji i zadnji trag točkova prošireni su na 1.316 i 1.321 mm.

Pošto Amerikanci preferiraju automatske menjače, Zastava je odgovorila na pravi način – 485 primeraka „jugića” sa dodatnom oznakom GV Plus iskrcalo se u Americi.

1990 Yugo Florida sedan concept - Project 104
Tokom 1990. pojavile su se informacije o projektu 104, Floridi u sedan verziji
Pošto se izvoz Floride u Zapadnu Evropu pokaz-ao uspešnim, optimizam je porastao, pa se spremala ofanziva i na američko tržište.

Istovremeno se spremao rat na Balkanu – rat koji je pretio jednom od najpoznatijih izvoznih proizvoda – automobilu čije su komponente dolazile iz svih jugoslovenskih republika.

Iznenada se raspala zemlja po kojoj je Yugo dobio ime, a izgledalo je da će i on doživeti sličnu sudbinu.

Proizvodnja je za trenutak stala. Kada se prašina malo slegla, na projekat Yugo America praktično niko više nije ni pomišljao.

Zastava Yugo Cabrio
„Yugo Cabrio” bio je najjeftiniji kabriolet u Americi
„Prava šteta”, napisano je u magazinu Motor Trend.
„Americi je potreban automobil kao Yugo”.
Između 1985. i 1991. godine u Sjedinjenim Američkim Državama prodato je 145.511 automobila. Među poslednjim isporučenim primercima bilo je i 100 kabrioleta. Stoga su i danas cenjeni kao pravi kolekcionarski modeli.

Sa cenom od 8.000 dolara „Yugo Cabrio” bio je najjeftiniji kabriolet u Americi – čak i u čitavoj istoriji. Simpatičan, mali automobil nastao je na osnovu želja američkih kupaca, ojačanjem čitave školjke, sa posebnim naglaskom na ram vetrobranskog stakla. Kako bi bio atraktivniji, zatamnjene su staklene površine, a zadržana je i mogućnost obaranja sedišta u cilju povećanja prtljažnog prostora. Prednja sedista tipa „katapult” kojim se automatski obara naslon i celo sediste pomera unapred.

Opremljen je i hidrauličnim sistemom za podizanje krova. U spuštenom položaju, krov se nalazi unutar karoserije zaštićen oblogom u boji enterijera, što automobilu daje prijatan estetski izgled. Ima i stakleno zadnje staklo sa grejačima, elektropodizače prozora i „aero” paket koji uključuje farove za maglu.

„Yugo Cabrio” je upotpunio porodicu Zastava automobila. Kao najmlađi, odmah je postao i najlepši.

Iako za dva i po centimetra viši od hečbeka, Cabrio je bio isti po svim drugim dimenzijama. Uprkos ojačanjima karoserije, konstruktori su uspeli da zadrže težinu ispod 1.000 kilograma. Mali, živahan, atraktivan, jednostavan i lak za održavanje, izrađuje se sa motorima od 1.3 litra u verzijama sa dvogrlim karburatorom ili elektronskim ubrizgavanjem.

Zastava ga i danas ima u ponudi, ali se proizvodi u malim serijama i po zahtevu kupca.

Zastava Yugo 101 Skala
Zastava je 1991. proslavila jubilej, pošto je milioniti primerak modela 101 (sada Yugo 101 Skala) napustio proizvodnu liniju
Yugo se sklapao od delova i komponenti koje su stizale iz svih republika SFRJ. Od 1991. do 1998. godine, dok su trajale sankcije i rat, mnogima od 1.407 „Zastavinih” snabdevača nađene su zamene u Srbiji. Ovo uključuje 403 nekada lociranih van Srbije, i 123 snabdevača Zastava Kamiona.

„Imali smo odličnu saradnju sa snabdevačima kao što je Jugoplastika iz Splita”, priseća se Branimir Soldatović, direktor Zastavine fabrike u to vreme.
„Praktično čitav enterijer modela Yugo bio je dovožen iz Hrvatske.

„Između ostalih, tu je bila i Iskra iz Kranja.

„Kada su se ti odnosi prekinuli, sve je krenulo nizbrdo.”
Pred „Zastavom” je bila teška decenija, u kojoj će se i sam opstanak kragujevačkog proizvođača biti u pod znakom pitanja. Do kraja devedesetih naći će se u poziciji u kakvoj su bili BMW, Toyota i Volkswagen 1945. godine. Ova renomirana imena auto industrije su nakon Drugog svetskog rata proizvodili lonce, riblju paštetu ili čak ništa. U slučaju „Tojote” i „Folksvagena”, oporavak su im donele strane investicije.

Zastava je zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i velikoj volji uspela da nastavi dalje.
(C) 2007-2008, Miroslav Pačić & Dragan Romčević. All rights reserved/ sva prava zadržana. Please call or e-mail for terms of use.
srpski english
Prijateljski servis
Lako održavanje
Istinski isplativo